Talviherkku - mademuhennos

Made on talvikala, tammi- ja helmikuun pakkasherkku.   Mademuhennos on sydäntalven perinteistä pyhäruokaa, lämmittävää ja le...Made on talvikala, tammi- ja helmikuun pakkasherkku. 

Mademuhennos on sydäntalven perinteistä pyhäruokaa, lämmittävää ja lempeän maukasta. Mademuhennos on mainio tarjottava vaikkapa reippaan ulkoilun jälkeen.

Pyydä kalamestaria nylkemään made valmiiksi. Mukaan voit saada mateen maksan ja parhaimmillaan myös mätipussin.
Makumuistoja:

”Talvimatkailimme ystäväni kanssa kymmenisen vuotta sitten Rantasalmelle, Saimaan rannalle, perinteikkäälle tilalle. Kutsujana oli maalle takaisin muuttanut, lähiruoan suosija ja mainio kotikokki. Matkat tänne olivat aina myös ruokamatkoja, mutta tällä kertaa meitä odotti yllätys.  Kuulakkaana pakkaspäivänä paikallinen kalastaja haki meidät kokemaan talvikatiskaansa. Pakkassäässä ja -auringossa vaelsimme jäätä pitkin apajalle. Jäitten hakkaamisen jälkeen avannosta paljastui katiska, joka oli täynnä mateita. Saatoimme avannon reunalta kyyristellen tarkastella saalista, niin kirkasta vesi oli. Puhetta ja kalajuttuja riitti.

Illalliseksi meille oli taiottu taivaallinen mademuhennos, jonka nautimme auringon laskiessa ja värjätessä järven pinnan punertavan kimaltavaksi. Arvaattekin, että maistelimme mademuhennosta hartaasti nauttien. Tämä jätti meihin makumuiston, johon herkistymme jokaisen madekauden ja pakkasten alkaessa. Oheinen mademuhennoksen ohje on saatu ystävältäni”.Mademuhennos

8 kpl Pirkka perunoita, vihreä pussi
1 kg nyljetty ja perattu made
4 dl vettä
4 dl valkoviiniä
laakerinlehti
4 rkl Pirkka voita
3 rkl Pirkka vehnäjauhoja
1 dl Pirkka kuohukermaa
50 g Pirkka purjosipulia
1 dl hienonnettua tilliä
1 tl suolaa
½ tl hienonnettua valkopippuria
1 tl maustepippuria
1 rkl lehtipersiljaa


1. Kuori perunat, paloittele ne ja keitä lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, noin 10 minuuttia.

2. Huuhdo nyljetty ja perattu made kylmällä vedellä ja paloittele noin 5 cm:n paloiksi.

3. Laita kalapalat, vesi, viini ja laakerinlehti kattilaan ja keitä kalat kypsiksi, noin 8 – 10 minuuttia. Nostele kalapalat reikäkauhalla liemestä ja irrottele niistä ruodot.

4. Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot, sekoittele ja kypsennä hetki, älä ruskista. Lisää liemi nauhana jauhoseokseen, koko ajan sekoitellen. Kypsennä lientä sekoitellen ja lisää kerma joukkoon. 

5. Poista purjosta kuoriosa, huuhdo ja viipaloi se.

6. Lisää liemeen purjosipuli, pippuri suola ja perunat. Kiehauta muhennos paksummaksi ja lisää kalapalat joukkoon. Lisää muhennokseen vielä persilja ja tarjoa se kuumana.
Lataa tulostettava resepti:
mademuhennos


You Might Also Like

0 comments

Instagram

Flickr Images