Kuoretalkoissa!

Ikaalisten Riitialassa on ollut perinteenä järjestää kuorerieha jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.  Tapahtuma on jäänyt aikojen saatossa ...


Ikaalisten Riitialassa on ollut perinteenä järjestää kuorerieha jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. 

Tapahtuma on jäänyt aikojen saatossa välistä kahdesti, kun kuoreiden kutemaan nouseminen on ehtinyt mennä salakavalasti ohi. Tarkkaa kutemisajankohtaa ei ole helppo arvioida. Se tapahtuu suunnilleen kaksi viikkoa jäiden lähdön jälkeen, ja kuoreiden saapumisen voi päätellä lokkien ilmestymisestä. Sen jälkeen täytyykin olla nopea, koska pyytäminen onnistuu vain parin päivän ajan. 

Lipolla pyydetyt kalat perataan talkoilla kyläläisten voimin. Tänä vuonna Heittolanrannan takanlämpöiseen rantamökkiin, suojaan räntäsateelta, saapui viitisentoista perkaajaa. Kaloilta poistetaan pää ja suolet, loppuosa hyödynnetään soppaa varten.


Riitialan kuoreriehaa varten valmistettavan kuoresopan resepti on saatu aikoinaan viereisen kylässä eläneeltä mummolta. Ohjeen mukaan soppa keitellään valmiiksi hiljalleen muuripadan tulilla. Keittoa varten tarvitaan kaksi isoa ämpärillistä kaloja. Kyläläiset kertovat, että aiemmin kuoreita oli tapana myös savustaa. Nykyään kuoreiden koko on niin pieni, että ne sopivat parhaiten keittoon.Kuoreiden herkullisuus tuntuu jakavan mielipiteitä. Niitä pitää maistaa kuulemma kymmenen kertaa, ja päättää vasta sitten, tykkääkö vai ei!

Kuoresoppaa pääsee maistamaan tänä vuonna Riitialan Heittolanrannan kuoreriehassa 24.5.

You Might Also Like

1 comments

  1. Täältä meiltäpäin (Oulusta) saa eräästä kalakaupasta frittikuoreita ja ne on niin herkullisia maustettuna ja rapeina. Hyviä sipsin korvikkeita. Muuten eivät kuulemma kuoreita käytä juurikin kokonsa pienuuden takia.

    VastaaPoista

Instagram

Flickr Images