Koko kala käyttöön

Tämä postaus on tehty yhteistyössä K-Ruoka-lehden kanssa. Koko lehden voit lukea  täältä . Tee lohikeitto alusta alkaen itse: fil...Tämä postaus on tehty yhteistyössä K-Ruoka-lehden kanssa. Koko lehden voit lukea täältä.


Tee lohikeitto alusta alkaen itse: fileoi lohi ja keitä perkeistä aromikas liemi.


Osta vaihteeksi valmiiden lohifileiden sijaan kokonainen kala.  Yhdestä lohesta saat useamman aterian, ja kokonaisuus tulee edullisemmaksi kuin käsitellystä kalasta kokatessa.


Aloita kalan fileoinnista. Käytä esimerkiksi toinen filee saman tien, toisen voit pakastaa. Kun pakastat lohen tuoreena, sen maku säilyy pakastettuna pari kuukautta. Pakastetun kalan voit käyttää samoin kuin tuoreen. Muista myös graavaaminen.
Ruodoista ja perkeistä taas syntyy maistuva kalaliemi, joka sopii esimerkiksi keittoihin pohjaksi. Myös valmiin, jäähdytetyn kalaliemen voi pakastaa.

Jos kokonaisen lohen fileointi tuntu hankalalta, pyydä kaupan kalamestaria tekemään se ja pyydä perkeet mukaan.
Perinteinen lohikeitto

Ainekset
1 (2 ½ kg) kokonainen lohi

Liemi

lohen perkeet eli ruodot ja pää
1 (100 g) sipuli
1 (150 g) palsternakka
½ (75 g) purjo
2 ½ l vettä
3 laakerinlehteä
1½ tl suolaa
Keitto
500g lohifileetä
6 (360 g) perunaa
2 (130 g) porkkanaa
½ (75 g) purjoa
1 l kalalientä
2 dl Pirkka vispi- tai ruokakermaa
2 rkl tilliä hienonnettunaValmistus
yli 60 min1. Fileoi lohi. Valmista sitten kalaliemi. Paloittele ruoto ja laita kaikki perkeet reilun kokoiseen kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto reikäkauhalla. 

2. Kuori ja paloittele sipuli, palsternakka ja purjo. Lisää kattilaan juurekset, mausteet ja suola. 

3. Kypsennä lientä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Siivilöi liemi. Irrota ruodoista ja päästä kypsät lihat keittoon. Ota 1 l lientä sivuun keittoa varten ja pakasta jäähdytetty, ylimääräinen liemi. 

4. Kuori perunat ja porkkanat ja paloittele ne. Viipaloi purjo. Poista nahka lohifileestä ja paloittele lohi. 

5. Kaada liemi kattilaan, kuumenna ja lisää perunat, porkkanat ja purjo. Keitä ainekset lähes kypsiksi, eli noin viisitoista minuuttia. 

6. Lisää keittoon kerma ja paloiteltu lohi sekä ruodoista irrotetut lihat. Kypsennä miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Tarkista suola, lisää tarvittaessa. 

7. Lisää keittoon vielä hienonnettu tilli.


Lataa tulostettava resepti:You Might Also Like

0 comments

Instagram

Flickr Images