Uunista ulos!

Ja pussista pöytään! Kalakukon ideana on olla kätevä ja maukas eväs. Samassa paketissa leipä ja särvin. Kukko kulkee reissumiehen...Ja pussista pöytään!

Kalakukon ideana on olla kätevä ja maukas eväs. Samassa paketissa leipä ja särvin. Kukko kulkee reissumiehen ja -naisen eväsrepussa kätevästi. Mikä parasta, se vie nälän, virkistää mielen ja kielen!
Voimme vain arvailla, kuinka moni metsäsavotta on hoitunut kalakukkojen voimalla! Savossakin Suomi eli metsästä ja kalakukoista!

Ruiskuoren sisään on ladottu muikkuja tai ahvenia ja päälle muutama possunkylkisiivu. Kukkoa paistetaan uunissa 5 - 8 tuntia, jolloin kuoren sisus kypsyy aromikkaaksi ja pikkukalojen ruodot pehmeiksi. On makukysymys, onko muikku- vai ahvenkukko se paras ja maukkain. Kalakukko voi myös laulaa, silloin kuori repeää uunissa, mutta sen voi vielä paikata lisätaikinalla hiljaiseksi. 
Kuopio on kalakukkokaupunki, ehdottomasti.  
Paras ja vanhin kalakukkoleipomo on kuopiolainen Hanna Partanen, ehdottomasti. 


Hanna Partasen kalakukkoja on leivottu vuodesta 1930 asti. Leipomo on edelleen samalla paikalla, torin läheisyydessä. Kalakukot valmistetaan Hanna Partasen leipomossa käsityönä. Raaka-aineet ovat kotimaisia ja kalat lähivesiltä. Leivinuuni on lämmitetty leppähaloilla.
”Olen Kuopion kasvatti. Totuin jo lapsuudessani kalakukkojen nauttimiseen. Tykkäsin eniten kukon pohjapaloista, koska ruispohjaan oli imeytynyt kaikki kukon parhaat makuaromit. Niin, ja kuoripalojen päälle ei vain sipaistu, vaan laitettiin kunnon kerros voita. 


Meillä oli tapana antaa kukko maku- ja matkamuistoksi jokaiselle vähänkin kauempaa tulleelle vierailijalle. Kukot matkasivat usein Hämeeseen sukulaisille, Oulun seudulle ihmeteltäväksi, Helsinkiin opiskelijoiden eväiksi, mutta joskus myös ulkomaille. Kukot tilattiin ennakkoon Hanna Partaselta, usein halusin isän tai äidin mukaan hakumatkalle, koska leipomon tunnelma oli aivan omansa. Kukkoja rivissä pöydällä, ison, leivinuunin lämpö ja se huikea, vastapaistettujen kukkojen tuoksu! Aika pysähtyi hetkeksi!”


Jos vierailet Kuopiossa, ota ohjelmaasi vierailu H. Partasen leipomossa, sieltä saa monia muitakin leipomoherkkuja. Torilla on myös myyntivaunu, jossa tuotteita on tarjolla. Tarinat ja leppoisat jutut tulevat kaupanpäällisiksi.


Nyt helsinkiläisiä hemmotellaan, H. Partasen kukkoja saapuu torstaisin K-supermarket Postitaloon!kuvat Lottarinna Eskelinen ja Hanna Partanen

You Might Also Like

0 comments

Instagram

Flickr Images