made
Kansallinen kalakeittopäivä 13.2!
11.2.18
Made
eli matikka, latinaksi Lota Lota, on hieman ikävän näköinen
partasuu. Mutta liha on valkoista, kiinteää, vähärasvaista ja
helposti ruodotonta. Maku on vertaansa vailla, mieto, mutta aromikas.
Kannattaa kokeilla, ensikertalainenkin onnistuu!
Madekeitto
Madekeitto
on talvinen herkkujen herkku.
Tilkka
kermaa jalostaa liemen samettisen maukkaksi.
4
– 6 annosta
1
– 1 1/2 kg made, nyljettynä ja sisälmykset poistettuna
liemi:
1
l vettä
1
sipuli
11/2
tl suolaa
10
maustepippuria
2
laakerinlehteä
keitto:
1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
1
rkl voita
1
– 2 dl kermaa tai maitoa
2. Lisää veteen sipuli, suola, maustepippurit ja laakerilehdet. Kuumenna liemi kiehuvaksi.
3. Lisää liemeen madepalat ja kypsennä niitä noin 5 minuuttia. Nostele kalapalat reikäkauhalla ja perkaa ne ruodottomiksi.
4. Siivilöi kalaliemi. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat ja perunat. Kuumenna kattilan pohjalla voi ja kuullota sipuli, porkkanoita ja perunoita hetki.
5. Lisää kalaliemi ja keitä juurekset lähes kypsiksi, noin 20 minuuttia.
6. Lisää ruoditut kalapalat keittoon. Lisää lopuksi kerma, kuumenna keitto ja tarkasta maku, lisää suolaa tarvittaessa. Lisää halutessasi keittoon vielä tilliä.
Näin
onnistut:
Pyydä
kalakauppiastasi nylkemään made. Pyydä samalla poistamaan
sisälmykset. Peratun mateen paloitteleminen onnistuu helposti,
kunnon veitsi auttaa.
Kypsien
kalapalojen perkaaminen ruodottomiksi käy helposti, selkäruodon
mukana lähtevät myös muut ruodot. Näin menetellen saat keitosta
myös lapsiystävällisen, eikä pelkoa ruodoista ole.
Mateen
maksa ja mäti ovat myös herkkujen herkkua. Puhdistetun maksan voit
paloitella keiton sekaan valmistamisen loppupuolella!
Jos
sinua onnistaa, saatat saada kaupan päälle mateen mätipussit.
Käsittele mätipusseja varovasti. Huuhdo ne kylmän, juoksevan veden
alla. ”Lypsä” mäti varovasti puristellen kippoon. Poista
mädistä mahdolliset suonirihmakset ja kalvot vispilällä tai
sähkövatkaimella, hiljaisella käynnillä. Jatka tätä, kunnes
kaikki rihmakset ovat tarttuneet vispilään. Puhdista vispilää
välillä. Laita mäti pakastimeen ainakin vuorokaudeksi. Lisää
suola sulatettuun mätiin, noin 3 - 4% mädin painosta.
Mateen
mäti on arvokas ja arvostettu herkku. Tarjoa se blinien,
saaristolaisleivän tai rouhean patongin kanssa.
0 comments