Kansallinen kalakeittopäivä 13.2!

Made eli matikka, latinaksi Lota Lota, on hieman ikävän näköinen partasuu. Mutta liha on valkoista, kiinteää, vähärasvaista ja he...
Made eli matikka, latinaksi Lota Lota, on hieman ikävän näköinen partasuu. Mutta liha on valkoista, kiinteää, vähärasvaista ja helposti ruodotonta. Maku on vertaansa vailla, mieto, mutta aromikas. Kannattaa kokeilla, ensikertalainenkin onnistuu!Madekeitto
Madekeitto on talvinen herkkujen herkku.
Tilkka kermaa jalostaa liemen samettisen maukkaksi.
4 – 6 annosta

1 – 1 1/2 kg made, nyljettynä ja sisälmykset poistettuna

liemi:
1 l vettä
1 sipuli
11/2 tl suolaa
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
keitto:
1 sipuli
2 porkkanaa
6 keskikokoista perunaa
1 rkl voita
1 – 2 dl kermaa tai maitoa1. Paloittele made noin 5 cm:n paloiksi. Kuori ja paloittele sipuli.

2. Lisää veteen sipuli, suola, maustepippurit ja laakerilehdet. Kuumenna liemi kiehuvaksi.

3. Lisää liemeen madepalat ja kypsennä niitä noin 5 minuuttia. Nostele kalapalat reikäkauhalla ja perkaa ne ruodottomiksi.

4. Siivilöi kalaliemi. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat ja perunat. Kuumenna kattilan pohjalla voi ja kuullota sipuli, porkkanoita ja perunoita hetki.

5. Lisää kalaliemi ja keitä juurekset lähes kypsiksi, noin 20 minuuttia.

6. Lisää ruoditut kalapalat keittoon. Lisää lopuksi kerma, kuumenna keitto ja tarkasta maku, lisää suolaa tarvittaessa. Lisää halutessasi keittoon vielä tilliä.Näin onnistut:
Pyydä kalakauppiastasi nylkemään made. Pyydä samalla poistamaan sisälmykset. Peratun mateen paloitteleminen onnistuu helposti, kunnon veitsi auttaa.

Kypsien kalapalojen perkaaminen ruodottomiksi käy helposti, selkäruodon mukana lähtevät myös muut ruodot. Näin menetellen saat keitosta myös lapsiystävällisen, eikä pelkoa ruodoista ole.

Mateen maksa ja mäti ovat myös herkkujen herkkua. Puhdistetun maksan voit paloitella keiton sekaan valmistamisen loppupuolella!

Jos sinua onnistaa, saatat saada kaupan päälle mateen mätipussit. Käsittele mätipusseja varovasti. Huuhdo ne kylmän, juoksevan veden alla. ”Lypsä” mäti varovasti puristellen kippoon. Poista mädistä mahdolliset suonirihmakset ja kalvot vispilällä tai sähkövatkaimella, hiljaisella käynnillä. Jatka tätä, kunnes kaikki rihmakset ovat tarttuneet vispilään. Puhdista vispilää välillä. Laita mäti pakastimeen ainakin vuorokaudeksi. Lisää suola sulatettuun mätiin, noin 3 - 4% mädin painosta.


Mateen mäti on arvokas ja arvostettu herkku. Tarjoa se blinien, saaristolaisleivän tai rouhean patongin kanssa.Lataa tulostettava ohje:
Madekeitto

You Might Also Like

0 comments

Instagram

Flickr Images