OSTERIT
Herkuttelijoille!
26.10.17
Ostereiden
nauttimista pidetään herkuttelijoiden huippuhetkinä
Ostereiden
makua luonnehditaan merelliseksi, ”osterit maistuvat, siltä, miltä
meri tuoksuu”. Joidenkin osterilajikkeiden jälkimakua kuvaillaan
hieman makeaksi.
Ostereista
saat mukavan ja erilaisen vaihtoehdon pikkujouluajan ja pyhäinpäivän
pöytään. Tilaa osterit hyvissä ajoin ja valitse muutama eri
lajike-vaihtoehto tarjolle. Kyytipojaksi sopivat mainiosti kuohuvat
juomat.
Varaa
osteri-aloittelijalle yksi – kaksi osteria, joista makumatka ja
tutustuminen voi alkaa.
Avaaminen
Osterin
avaamista varten tarvitse pyyhkeen ja mieluusti osteriveitsen. Jos
osteriveistä ei löydy, myös muu teräväkärkinen veitsi käy,
kunhan siinä on hieman sormisuojaa kahvassa vahinkojen
välttämiseksi.
Puhdista
osterit juoksevan veden alla. Ota pyyhkeen avulla osterista tukeva
ote, niin että kupera puoli on alaspäin. Aseta veitsi niveleen,
etsi kohta josta pääset kuorien väliin ja kääntele veistä,
jotta nivel antaa periksi. Kuljeta veistä vaaka-asennossa, kunnes
kansi aukeaa kokonaan. Irrota lihas kuoresta ja tarkista, ettei lihan
päälle mennyt kuoren paloja.
Tarkista
myös tuoreus, kunnossa oleva osteri tuoksuu raikkaalle merivedelle.
Nauti
osteri nostamalla liha ylös kuoresta, näin myös ylimääräinen
merivesi jää kuoreen.
Osterit
kannattaa opetalla syömään ilman sitruunaa tai muita mausteita.
Pureskele osteri huolellisesti, niin saat maut tuntumaan parhaiten.
Merten
takaa
Suurin
osa viljellyistä ostereista tulee Suomeen Ranskasta, jossa niitä
kasvatetaan monella eri alueella. Osterilajikkeita on lukuisia ja
niiden ulkomuodossa, maussa ja lihassa on erilaisia ominaisuuksia.
Osterin
makuun vaikuttavat mm. minkälaista vettä merialueelle virtaa.
Ostereita ei ruokita rehulla, eikä niiden kasvatuksessa käytetä
lääkeaineita tai kemikaaleja.
Ostrea Edulis eli Belon pyöreä osteri kasvaa villinä Bretagnen rannikolla.
Crassostrea Gigas
1 comments
Osterit ovat kyllä herkullisia! Harmi, että täällä myynnissä olevat ovat usein aika isoja. Pienet ovat parempia ja kuulemma helpommin avattavia. Avaaminen on meillä apukokin tehtävä ;)
VastaaPoista