Makumuistojen piirakka

Tämä postaus on tehty yhteistyössä K-Ruoka-lehden kanssa. Koko lehden voit lukea täältä . Pellillinen lohipiirakkaa maistuu juhlassa...


Tämä postaus on tehty yhteistyössä K-Ruoka-lehden kanssa. Koko lehden voit lukea täältä.



Pellillinen lohipiirakkaa maistuu juhlassa ja arjessa.





Tätä piirakkaa tarjottiin monissa sukuni juhlissa. Se tuo mieleen monia makumuistoja ja juhlajuttuja. Lohi kuului aiemmin juhlaruokiin, arkipöydässä sitä tarjottiin harvemmin. Ohje kuului äitini laajaan reseptivihkoon. Muutin ohjeeseen lohen kylmäsavuloheksi, koska se antaa mielestäni piiraaseen ihanan savumaisen aromin. Riisi vaihtui tummaan, sekin on mielestäni makulisä. Voit valmistaa piirakan mainiosti myös lämminsavulohesta, raakakin lohi käy, muista silloin lisätä suolaa. 


Lohipiiras on lähisukulainen venäläisen lohipiirakan lohikulebjakan kanssa. Lohilevypiirakka on kätevää juhlatarjottavaa ja voit valmistaa sen ennakkoon edellisenä päivänä. Tästä piirakasta riittää tarjottavaa isommallekin juhlaväelle ja se maistuu yhtä hyvin lapsille ja vanhemmalle väelle. Lohipiirakan kylkeen tarjottavaksi sopii raikas salaatti. Piirakka on myös mainio välipala koululaiselle, eväs ja illanistujaisten palan painike.



Leivo ihanaa lohipiirakkaa koko pellillinen kerrallaan. Jos leipominen tuntuu työläältä, tee taikina valmiiksi jo edellisenä päivänä ja keitä riisit siinä sivussa. Seuraavan päivät leipomiset hoituvat näin helposti ja saat lämmintä, maukasta piirasta pöytääsi pikavauhtia.



Taikina, tee tämä kahdessa erässä,

2 x 250 g voita
2 x 3 dl vehnäjauhoja
2 x 1 dl kaurajauhoja
2 x 1 tl leivinjauhetta
2 prk rahkaa

1. Vetele voista juustohöylällä lastuja, niin se pehmenee nopeammin huoneenlämpöiseksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi jauhot sormin voin sekaan.

2. Sekoittele rahka taikinaan. Muotoile taikinasta neliönmallinen pala, kääri se kelmuun tai folioon ja laita jääkaappiin odottamaan. Tee tämä siis 2 kertaa.


Täyte:

21/2 dl tummaa riisiä
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl suolaa
1 sitruunan mehu
1 sitruunan kuoriraaste
2 tl murskattuja korianterin siemeniä
200 g pakastettua lehtipinaattia
500 g kylmäsavulohta
kanamuna voiteluun
päälle kuorimattomia seesaminsiemeniä


1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaisesti. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehu. Murskaa korianterin siemenet.

2. Sekoita riisiin tuorejuusto, suola, sitruunamehu, kuoriraaste ja korianteri. Voit siis laittaa täytteen odottamaan jääkaappiin. Sulata pinaatit, ennen piiraan kokoamista. Leikkaa lohi tarvittaessa ohuen ohuiksi siivuiksi.

3. Kaulitse taikinapalat kahdeksi vähän uunipellin pohjaa suuremmiksi levyiksi. Tämä onnistuu jauhojen avulla tai kahden leivinpaperin välissä. Laita pohjalevy pellille leivinpaperin päälle. Levitä pohjalle riisi tasaisesti, levitä sitten pinaatit ja lopuksi lohisiivut.

4. Laita toinen taikinalevy täytteen päälle. Liimaa saunakohdat kostetuin sormin tiiviiksi. Pistele päällyslevyyn haarukalla reikiä. Voitele piiras kananmunalla ja ripottele seesaminsiemeniä pinnalle. Paista piiras 225 asteisen uunin keskitasolla 30 – 35 minuuttia.

5. Anna piiraan levähtää hetki ennen leikkaamista.






Lataa tulostettava resepti:

You Might Also Like

0 comments

Instagram

Flickr Images