Kaikkien aikojen kalapuikot!

Kaikkien aikojen kalapuikot 4 - 6 hengelle 500 g turskafileetä tai -seläkettä suolaa leivittämiseen kaura- tai vehnäj...





Kaikkien aikojen kalapuikot
4 - 6 hengelle

500 g turskafileetä tai -seläkettä
suolaa
leivittämiseen kaura- tai vehnäjauhoja, kanamuna ja gluteenitonta tai tavallista korppujauhoa
rouhittua mustapippuria
rasvaa paistamiseen

1. Leikkaa kalafilee muutaman sentin levyisiksi ja noin 10 cm pituisiksi paloiksi. Ripottele suolaa kalapalojen molemmin puolin, samoin ripaus mustapippuria. Kierittele kalapuikot kaurajauhoissa.

2. Vatkaa kanamunan rakenne rikki ja kierittele jauhotetut kalapuikot munaseoksessa. Kierittele vielä kalapuikot korppujauhoissa.

3. Kuumenna rasva pannulla ja paista kalapuikkoja molemmin puolin muutaman minuutin ajan.
Miksi näin reilusti leivittämistä? Siksi, että saadaan kalapuikkoihin mahdollisimman rapea pinta, no miksi? Siksi, että siitä lapset ja nuoriso (sekä kalanirsoilijat) pitävät! Rapea pinta houkuttelee maistamaan ja hyväähän se on, totta vie!



Turska on maukas, turhaan vierastettu kala! Se tulee meille Pohjois-Norjan vesiltä. Pyyntikauden aikana turskaa on hyvin tarjolla markettienkin kalatiskillä ja vielä kohtuuhintaan! Kokeile!



Bataattiranut (eli ranskalaiset)

n. 600 g bataattia
rypsi- tai oliiviöljyä makusi mukaisesti
sormisuolaa

1. Kuori ja viipaloi bataatti sopiviksi paloiksi, ranskisten kokoisiksi paloiksi. Laita bataattipalat leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskottele öljyä bataateille ja ripottele suolaa päälle. Kypsennä ranuja 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10 – 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hyvän värin.



Kastike

1 prk kermaviiliä
2 tl sinappia
½ tl suolaa
½ tl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi murskattuna

1. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetki. Tämä soosi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.


Muisto:
Kermaviilikastikkeen avulla sain aikoinaan ruokanirson poikani maistelemaan uusia makuja etenkin kalaruokia ja hyvin tuloksin. Kastiketta voit maustaa makusi mukaan tillillä ja muilla yrteillä. Jos potkua kaipaat, niin ripauta joukkoon chilimurskaa, mutta varovasti.



Hölskytyskurkut

1 kurkku
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
 2 rkl sitruunamehua (tai viinietikkaa)
pieni nippu tilliä

1. Pese kurkku ja vetele siitä juustohöylän avulla ohuita viipaleita. Silppua tilli ja laita kaikki ainekset kanneliseen kulhoon ja hölskyttele kulhoa reilusti, niin että ainekset sekoittuvat. 

2. Kurkut ovat parhaita hetken maustuttuaan.


Nämä mummon hölskytyskurkut ovat nousseet uudelleen suosikeiksi ja niitä tarjoillaan muodikkaissa katuruokapaikoissa ja trendiravintoloissa.



Tarjoile koko komeus limetti- tai sitruunalohkojen kanssa!




Lataa tulostettavat ohjeet:
Kalapuikot
Bataattiranut
Kastike
Hölskytyskurkut

You Might Also Like

0 comments

Instagram

Flickr Images